O český prezidentský post zabojuje 11 osobností

06.11.2012 Celý región

Praha 6. novembra (TASR) - Predpoklady pre kandidatúru v prvom kole historicky prvej priamej voľby prezidenta ČR splnili jedenásti kandidáti, ktorí odovzdali archy s potrebnými podpismi na rezorte vnútra a súčasne sa oficiálne zaregistrovali.

K desiatke, ktorú tvorili favorizovaní expremiéri Jan Fischer a Miloš Zeman, stranícki kandidáti Jiří Dienstbier, Karel Schwarzenberg a Přemysl Sobotka, ako aj Jana Bobošíková, Vladimír Dlouhý, Vladimír Franz, Tomio Okamura a Zuzana Roithová, pribudla dnes herečka a niekdajšia poslankyňa Táňa Fischerová, ktorá získala 72.610 platných podporných podpisov občanov.

Podnikateľ Pavel Kořán, ktorému sa podarilo nazbierať viac ako 43.000 podpisov, nie však potrebných najmenej 50.000, napokon kandidovať nebude. Nechal sa už počuť, že odporúča voliť nezávislých kandidátov, za ktorými nestoja politické strany, sponzori, ani skrytí lobisti, informoval internetový server iDNES.cz.

Rady kandidátov v prezidentských voľbách nerozšíril ani neúspešný súper Václava Klausa spred štyroch rokov, ekonóm Jan Švejnar. Senátorom, ktorí sa usilovali zozbierať na poslednú chvíľu dostatočný počet podpisov na jeho podporu, sa zámer nepodarilo realizovať.

Neúspech priznal na webe aj tajomník súčasnej hlavy štátu Ladislav Jakl, ktorému sa podľa vlastných slov podarilo nazbierať iba asi polovicu z potrebných 50.000 podpisov, informoval iDNES.cz.

Boj o prezidentskú funkciu už skôr vzdali líder Robotníckej strany sociálnej spravodlivosti (DSSS) Tomáš Vandas, ako aj mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec ČR v Bielorusku Jiří Karas.

Lehota na predloženie kandidatúry vypršala dnes o 16.00 h.
 

Vyberte región